Természet, inspiráció, megújulás – MAKE Design interjú

A MAKE Design különleges szimbólumokkal, kézzel festett technikával készülő táskái izgalmasak, lendületesek és az eljárásnak köszönhetően teljesen egyediek. Ismerjétek meg tehát Molnár Réka tervezőt, akivel szívesen beszélget órákig az ember, mert minden mondata arról tanúskodik, hogy igazán szereti azt, amit csinál.

Mikor döntötted el, hogy kreatív pályán szeretnél elhelyezkedni?

Réka: Mindig is éreztem, hogy a művészet valamely területén szeretnék tevékenykedni, hiszen művész családba születtem. Édesapám festőművész, anyukám rajztanár, a testvérem pedig a MOHA Design egyik alkotótagja (Molnár Ádám – a szerk.). Óvodás koromtól kezdve szerettem festeni és rajzolni, majd kisiskolás koromban elkezdtem ruhákat tervezni. Egy kis kötetet is „kiadtam” a tervekből! Végül a gimnáziumi éveim alatt döntöttem el, hogy divattervező szeretnék lenni. A Modell Divatiskolában Divat- és stílustervezést tanultam, majd beiratkoztam a volt Budapesti Kommunikácós Főiskolára (ma már Metropolitan Egyetem), ahol festett-nyomott textilműves szakon végeztem.

Nyaklánc és karkötő: MOHA Design

Mikor jött a táskatervezés gondolata?

Réka: Engem elsősorban a minta és az anyag érdekel, tulajdonképpen az anyagmanipuláció, a táska csak egy felület, ahol ezt a kísérletezést bemutathatom - markánsabb anyagokat használhatok, illetve lehetőségem van a durvább megfestésre is. Ettől merevebb lesz az anyag, ami egy táskánál kifejezetten előny. Ezért esett a választás erre a területre.

Mikor indult a MAKE Design története?

Réka: 2012-ben a BKF-re való beiratkozáskor ismerkedtem meg Szabó Zsanettel, akivel egyből megtaláltuk a közös hangot és már akkor megbeszéltük, hogy valamilyen közös projekten együtt fogunk dolgozni. A márkát 2013 nyarán indítottuk, azt megelőzően egy évig ötleteltünk és előkészületeket folytattunk. Nagy segítséget jelentett a számunkra, hogy a BKF műhelyét használva kezdhettük el a táskák készítését, a márka felépítését, amiben tanáraink –különösen T. Doromby Mária tanárnő – is támogattak minket.

Mi az ami inspirál?

Réka: Mindig a természet. Egy Miskolc melleti kis településről származom, gyerekkoromat is ez határozta meg, valószínűleg ezért is a természet köszön folyton vissza a táskákon. Már a legelső kollekcióban is növények és állatok jelentek meg a printeken, a jelenlegi Dark lines kollekciót/ kézzel festett táskáimat a havas hegyvidék ihlette.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban és mi a legnehezebb benne?

Réka: Számomra az adott inspiráció feldolgozása a legizgalmasabb, illetve a változatosság megjeleníthetősége. A legnehezebb talán az érvényesülés, ami eleve nem egyszerű egy tervezőnek ma Magyarországon. A tőke nagyon fontos, valamint állandóan meg kell tudni újulni. Folyamatosan azon dolgozom tehát hogy változatos tudjak maradni.

Mik a terveid?

Réka: Szeretnék külföld felé is nyitni, jelenleg egy ilyen projekten dolgozom. Hosszú távon, ha lesz rá lehetőség, szeretnék egy showroomot. Folyamatban van az új kollekcióm és a weboldal is fejlesztés alatt áll. Összességében azonban a legfontosabb célom a folyamatos megújulás és az érdeklődés fenntartása a munkám iránt.

 

A MAKE Design táskákat az alábbi boltokban találjátok:

Paloma Concept Store– 1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 14-16.

Mono art & design - 1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 12.

MAGMA + - 1014 Budapest, Budavár, Úri utca 26-28.

Artushka – 1072 Budapest, Klauzál utca 4.

DrumDrum Design – 1072 Budapest, Dob utca 14.

nekednekem.hu

RAYAN clothing - http://www.rayanclothing.com

Schatzi - Akácfa utca 51