Pop art és borok randevúja a Ludwig Múzeumban

Ludwig Goes Pop + The East Side Story és az Art & Wine Lover’s Club

2015. Október 9-én 19:00 órai kezdettel került megrendezésre a Ludwig Múzeum Art & Wine Lovers’ Clubjának soron következő eseménye, melyen több mint 120-an vettek részt. A kortárs művészetet a borokkal és gasztronómiával összekötő programsorozat most is egy exkluzív tárlatvezetést tartogatott, ezúttal a pop art világába.

    A Ludwig Goes Pop + The East Side Story kiállítás a Ludwig Múzeumok együttműködésében valósult meg. A Ludwig Goes Pop egy “vándorkiállítás” , a Budapesten bemutatott műtárgyak korábban már megtekinthetőek voltak Kölnben (Museum Ludwig) és Bécsben (MUMOK- Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien).  A budapesti kiállítás sajátossága, hogy a nyugati pop art kultúrát párhuzamosan mutatja be a korszak magyar és kelet-európai alkotóinak műveivel, ezáltal is rámutatva arra, hogy milyen másként tudták értelmezni az irányzatot ebben a közegben, ahol a“nyugati” fogyasztási cikkek nem álltak rendelkezésre.

A pop art lényege a hétköznapi tárgyak használata, ezáltal az irányzat alkotásai könnyen értelmezhetővé válnak a nézők számára. A pop art hangsúlyozza, hogy a hétköznapi fogyasztás is lehet a művészet része, így jól illeszkedett a Ludwig Múzeum aktuális kiállításának koncepciójába a Kreinbacher Birtok pezsgő és borkóstolójával egybekötött tárlatvezetés. A pincészet nagy hangsúlyt fektet a minőségi borok és pezsgők előálltására, a palackoknál és címkéknél a design külön hangsúlyt kap, emellett Birtokuk épületeinek formavilágában is a kortárs építészet a meghatározó.

    Az Art & Wine Lover’s Club által megrendezett eseményen 2 pezsgőt és egy 4 tételből álló borsort kóstolhattak a résztvevők (Kreinbacher Rozé 2014, Kreinbacher Hárslevelű 2013 /limitált borválogatás/, Kreinbacher Juhfark 2013, Olaszrizling 2009). Először Kreinbacher Extra Dry pezsgő került a poharakba, majd a rendezvény megnyitóját követően a kiállítás társkurátorai (Popovics Viktória, Timár Katalin) tartottak tárlatvezetést. A két szinten elhelyezett gyűjteményben a pop art legismertebb alkotói mind fellelhetőek. A látogatóknak lehetőségük volt megtekinteni Andy Warhol hires leveseskonzervjeit, Roy Lichtenstein képregénysorozatát (többek között a Vickit is) vagy éppenséggel Tom Wesselmann munkáit. A korszak kiemelkedő magyar és kelet európai képviselői, többek között Konkoly Gyula, Lakner László és Nathalia LL alkotásai is láthatóak voltak az este folyamán.

Nathalia LL

   A tárlatvezetést követően az Elysian divatmárka bemutatta legújabb kollekciójának darabjait, miközben a pezsgőkostoló is folytatódott a Kreinbacher Brut Classic tétellel. A borok mellé a gasztro falatokat a Terminál étterem biztosította, olyan különlegességek, mint a Libanoni padlizsánkrém, pisztáciás malacpaté illetve Capris marha tatár kanapé szerepeltek a kínálatban. A 22:00 óráig tartó rendezvény zárásaként tombolasorsolás keretén belül értékes ajándékokat sorsoltak ki, így gazdára lelt a Kreinbacher Birtok 2 főre szóló borkóstolója is, mely a játék főnyereménye volt.

A szervezők terve szerint, a nagy érdeklődésre való tekintettel (már két héttel az esemény előtt minden elővételes jegy elfogyott) a rendezvény még egyszer megrendezésre kerül a Ludwig Goes Pop + The East Side Story kiállítás időtartama alatt.