Miért éppen Paleo?

A legtöbb ember amikor meghallja azt a szót, hogy Paleo egy kőbunkóval futkosó előemberre gondol. Ha már azt a kérdést feszegetjük, hogy Paleolit diéta, akkor pedig sokan a legújabb hóbortot látják benne.


Számomra a Paleolit diéta egy új életforma, melyet korántsem önként és dalolva választottam, de néhány hónap távlatában már csak a pozitív hatásairól tehetek tanúbizonyságot. Történt ugyanis, hogy hosszú hetek szűnni nem akaró hasi fájdalmakkal teltek el, mikor is gasztroenterológusom számos vizsgálatot követően rámutatott, hogy egészségem megőrzése érdekében a kiutat eme diéta betartásában látja.

A glutén, lektin és állati eredetű tejtermékek számos embernél váltanak ki allergén reakciót, és további irritációt okoznak a bélrendszerben, melynek következtében egy már amúgy is gyulladásos terület nem képes a regenerálódásra. A paleolit táplálkozás mellett szóló érveket, abból származó előnyöket és a rendszer mikéntjét Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás - A nyugati életmód és a civilizációs betegségek c. könyve fejti ki a legrészletesebben.

Mindennapi étrendemben kerülöm az állati eredetű tejtermékeket (kivéve a kemény sajtokat), a gabonaféléket, glutén tartalmú ételeket, hüvelyeseket és a cukrot. A weboldalon a jövőben ennek megfelelően a paleolit illetve gluténmentes életmódba beilleszthető receptek fogják játszani a főszerepet. A paleo táplálkozás és életmód korántsem túl költséges, nehezen kivitelezhető vagy amolyan "úri-hobby", hanem egy modern nő életében játszi könnyedséggel követhető életmód. Így hát azt javaslom, hogy Paleora fel!